Cartes Impertinents





MARIA AURÈLIA CAPMANY






La autora:  MariaAurèlia Capmany (Barcelona 1918-1991)

Novel·lista, autora de teatre i assagista. És una de les escriptores catalanes més polifacètiques. Llicenciada en Filosofia.

Publica la seva primera novel·la el 1947  Necessitem morir però el prestigi li arriba amb la publicació de Betúlia, El gust de la pols i sobretot amb Un lloc entre els morts, premi Sant Jordi 1968. El 1959 funda amb Ricard Salvat L'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual on exerceix de professora, traductora, directora i també hi estrena les seves obres de teatre com L'ombra de l'escorpí.

Els dos temes recurrents a tota la seva obra són: la situació de la dona i la societat i la cultura catalana. Cartes Impertinents, escrit l'any 1971, n'és un exemple. Va dirigit a un lector universal.

Els textos triats són dues de les vint-i-nou cartes que componen el llibre. Escrites cadascuna per una dona i dirigida a una altra dona oposada ideològica i culturalment i pretenen denunciar la situació de la dona en diferents èpoques.

En una de les cartes D'una obrera a una senyora que es dedica a fer conferències parlant de l'emancipació de la dona l'autora retrata dues classes socials i dues cultures. L'obrera intenta explicar, de una manera irònica, a la conferenciant que els dos móns on viuen no tenen res a veure, plenament conscient que a ella l'hi ha tocat viure la pitjor  part. En aquesta carta hi ha una única veu, la de l'obrera i la autora ens deixa entreveure, tal com la descriu, que està decididament al costat de aquesta obrera.

En la carta de D'una feminista a una noia molt d'avui, ens trobem de sobta que la feminista deixa pas a un diàleg  d'una família, un matrimoni i tres fills,  que intervenen com a protagonistes per fer més evident amb un exemple, el que intenta explicar a la seva destinatària.

L'autora vol explicar a una noia dels anys 70, el que havien hagut de lluitar les feministes de primers del S. XX per aconseguir uns drets dels que ara gaudeixen,  arran d'una crítica de una jove com ella que ha escrit que les feministes eren com un "animal híbrid d'àguila i de grill".

Us recomano que us mireu aquest documental  fantàstic de TV3 sobre Maria Aurèlia Capmany, que es va emetre en commemoració dels 20 anys de la seva mort, i en el que diverses personalitats que la varen tractar fan un repàs a la seva vida. Comença amb la Rosa Maria Sarda representant una versió d'una de les Cartes Impertinents D'una dona de bé a l'assassina de l'àngel de la llar i en mig del documental, s'intercalen d'altres esquetxos de les seves obres. La durada és de quaranta minuts. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada